Μειώστε τη χρήση μνήμης RAM στον Chrome Browser

Health - Tips

Μπορεί ο Chrome Browser να αυξάνει όλο και περισσότερο τα ποσοστά του στην προτίμηση των χρηστών, αλλά μειώνεται η αποτελεσματικότητά του στην αξιοποίηση και χρήση της μνήμης RAM. Αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι για να αυξήσει την χρηστικότητα και φιλικότητά του ως προς την χρήση χρειάζεται περισσότερη μνήμη.

Μια απλή περιήγηση στη Διαχείριση Εργασιών στην καρτέλα Διεργασίες θα μας δείξει αρκέτες διεργσασίες με τίτλο Google Chrome και την ανάλογη μνήμη που χρησιμοποιούν εκείνη τη στιγμή. Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο.

[εικόνα 1: Διαχείριση εργασιών με εστίαση στις Διεργασίες του chrome]

Στις μέρες μας παρόλο που δεν το συνειδητοποιόυμε η πλοήγησή στο Διαδίκτυο καταναλώνει το περισσότερο χρόνο χρήσης μας στον υπολογιστή. Σκεφτείτε πόση ώρα περνάμε στο Διαδίκτυο είτε για δουλειά: διαβάζοντας άρθρα, βλέποντας βίντεο, χρησιμοποιώντας σελίδες στον Web Browser για να εκτελέσουμε τις καθημερινές μας εργασίες κ.α, είτε για διασκέδαση διαβάζοντας άρθρα ή παίζοντας κάποια παιχνίδια.

Πιο συγκεκριμένα ο Chrome χωρίζει την κάθε καρτέλα, πρόσθετο, plugin στην δικιά του διεργασία. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η λειτουργία του Chrome ακόμα και όταν κάποο απο αυτά κρασάρει – π.χ. εξαιτίας του Adobe Flash Player – δεν κρεμάει όλος ο Chrome απλά η καρτέλα. Βέβαια για να γίνει αυτό χρειάζεται σε κάθε καρτέλα να εκτελεί πολλές φορές τις ίδιες διεργασίες.

Υπαρχουν και άλλες διαδικασίες που εκτελούνται πίσω από την κουρτίνα όπως το Chrome Prerendering, το οποίο αυξάνει την ταχύτητα φόρτωσης τον ιστοσελίδων αλλά αυξάνει την χρήση μνήμης.

Όσο περισσότερη χρήση μνήμης RAM, τόσο καλύτερα !!!

Όταν βλεπουμε την χρήση μνήμης RAM να είναι κοντά στο 100% αισθανόμαστε για πρώτη φορά σοκαρισμένοι και ότι κάτι πηγαίνει πολύ λάθος. Προσοχή. Όσον αφορά την μνήμη RAM και γενικότερα οποιονδήποτε πόρο στο υπολογιστικό σύστημα μας, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας ότι αρκετή ελεύθερη RAM είναι άχρηστη RAM. Η προσπέλαση της μνήμης RAM είναι πολύ πιο ταχύτερη ακόμα και από τον πιο γρήγορο SolidStateDisk (SSD) συνδεδεμένο σε Sata III (6 Gbits/s). Γενικά η RAM είναι ταχύτερη 2 με 3 φορές απο τον SSD. Περισσότερα για το γιατί είναι καλό η μνήμη RAM του υπολογιστή σας να είναι γεμάτη διαβάστε στο άρθρο από το How To Geek.

Εν συντομία, μην ανησυχείτε όταν βλέπετε ότι ο Chrome χρησιμοποιεί πολλές διεργασίες με πολύ RAM. Να ανησυχήσετε μόνο όταν η λειτουργία του υπολογιστή σας είναι πιο αργή απο το συνηθησμένο.

Πως σταματάμε την όρεξη του Chrome για περισσότερη RAM.

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε γιατί ο Chrome καταναλώνει τόση μνήμη και έχει τόσες πολλές διεργασίες. Αλλά όταν ο υπολογιστής μας καθυστερεί λόγο αυξημένης χρήσης της RAM τότε έχουμε δύο (2) επιλογές: i) να τερματίσουμε τις διεργασίες που καταναλώνουν την μνήμη, ii) να αγοράσουμε περισσότερη RAM.

Το να αναβθμίσουμε την RAM είναι το πλέον εύκολο εαν και εφόσον γίνεται. Εφόσον δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση της RAM τότε αναγκαστηκά καταφεύγουμε στην λύση του τερματισμού των διεργασιών που την καταναλώνουν.

Λειτουργία της ενσωματωμένης διαχείρισης εργασιών του Chrome

Ο Chrome έχει έναν ενσωματομένο διαχειριστή εργασιών. Για να έχουμε πρόσβαση πατάμε Shift+Esc για windows. Για MAC πηγαίνουμε στο μενού στην επιλογή Windows και επιλέγουμε Task Manager.

[εικόνα 2: Διαχείριση εργασιών με εστίαση στις διεργασίες που καταναλώνουν περισσότερη μνήμη].

Στον Chrome Task Manager μπορούμε να δούμε τι μνήμη RAM και επεξεργαστική ισχύ CPU καταναλώνει η κάθε καρτέλα, πρόσθετο ή η κάθε επέκταση. Μπορούμε ανα πάσα στιγμή να ταξινομήσουμε την προβολή μας πατώντας στο πάνω μέρος της στήλης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταργήσουμε κάποιες επεκτάσεις ή πρόσθετα που δεν χρησιμοποιούμε και καταναλώνουν πολλούς από τους χρήσιμους πόρους.

Απενεργοποίηση του Adobe Flash

Παρόλο που πολλοί ιστότοποι αφήνουν σιγά σιγά τη χρήση του Adobe Flash και επενδύουν στην χρήση HTML5 και CSS3, αρκετοί ακόμα το χρησιμοποιόυν. Αν διαπιστώσουμε ότι το Adobe Flash καταναλώνει παραπάνω πόρους τότε μπορούμε να το απενεργοποιήσηουμε χρησιμοποιώντας επεκτάσεις όπως το FlashControl.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *